JABŁKA NADZIEWANE MIĘSEM

Składniki
* 8 średniej wielkości jabłek
* 1 duża cebula
* Bułka tarta
* 200 g mielonego mięsa wieprzowego
* 50 g sucharów
* 2 kieliszki likieru anyżowego
* 2 szklanki białego wina
* 1 jajko
* 50 g masła
* 25 g prażonych migdałów Borges
* 1 łyżeczka cukru
* Mielony cynamon
* Mąka
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* 1 cytryna




Krok po kroku
Jabłka obrać, wykroić serce, otwór nie może być zbyt duży. Lekko wydrążyć i namoczyć w soku z cytryny.Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Dodać mielone mięso i gotować, dodać posiekane suchary, bułkę tartą, pół szklanki wina, odrobinę cynamonu i łyżeczkę cukru. Wymieszać, uzyskując jednolitą masę, i odstawić.
Dodać ubite jajko, wymieszać i wypełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać kieliszkiem likieru anyżowego i szklanką wina. Odstawić, pozostawić do macerowania. Obsypać mąką i delikatnie smażyć. Ponownie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać pozostałym kieliszkiem likieru anyżowego i szklanką wina. Dodać kulki masła, wstawić do piekarnika i piec, aż będzie gotowe.
W połowie czasu pieczenia dodać 25 g posiekanych migdałów wymieszanych z 2 rozdrobnionymi sucharami. Jabłka można podawać na deser, jako starter lub przystawka do pieczeni. Można podawać na ciepło lub na zimno.

