Hummus z soczewicy

Składniki
* 1 garnek 400 g ugotowanej soczewicy
* 1 łyżeczka kminku
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki tahini
* 80 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* sok z limonki




Krok po kroku
Wypłucz soczewicę, aż woda będzie czysta. Umieść ją w szklance blendera razem z ząbkiem czosnku, kminkiem, tahini, sokiem z połowy limonki, oliwą, papryką i szczyptą soli i pieprzu.Zachowaj trochę wody do gotowania na soczewicę (jeśli nie, możesz użyć wody mineralnej), aby w razie potrzeby ją dodać i uzyskać pożądaną konsystencję. Zmiksuj wszystko, aż uzyskasz puree.
Całość przełóż do miseczki i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Możesz posypać hummus sezamem, pokruszonymi orzechami włoskimi lub laskowymi.

