Halloweenowe ciasto

Składniki
* 125 g dyni
* 100 g cukru
* 70 g masła
* 2 małe jajka
* 75 ml napoju z orzechów laskowych
* 150 g mąki
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* Szczypta cynamonu w proszku
* Orzechy
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges




Krok po kroku
Miąższ dyni pokrój na kawałki i smaż na patelni z solą i wodą przez około 20 minut. Gdy dynia będzie miękka, zdejmij ją z ognia, odcedź i zmiażdż widelcem.W misce wymieszaj miazgę dyni z cukrem. Dodaj roztopione masło, jajka i napój z orzechów laskowych i dobrze wymieszaj.
W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Gdy uzyskasz gładką pastę, dodaj do drugiej miski i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Formę posmaruj oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, wlej mieszaninę i piecz w temperaturze 180 ºC przez około 25 minut (w zależności od grubości ciasta i rodzaju używanej formy).
Możesz użyć orzechów włoskich jako posypki, aby było wyjątkowo smacznie!

