GULASZ

Składniki
* 750 g mięsa wołowego
* 1 zielona i 1 czerwona papryka
* 1 litr wywaru mięsnego
* 200 ml czerwonego wina
* 1 kg ziemniaków
* 3 łyżki mąki
* Oliwa z oliwek Oryginalna Borges
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Coupage Borges
* 4 cebule
* 3 ząbki czosnku
* Sól, pieprz, oregano, czerwona słodka papryka
* Kminek i natka pietruszki




Krok po kroku
Wino zredukować o połowę, gotując w garnku. Odstawić.Cebulę i czosnek pokroić w paski Oliwę z oliwek Oryginalna Borges wlać do garnka, obsmażyć mięso pokrojone w małe kostki, nadać mu złoty kolor. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu.
Posypać mąką, wymieszać tak, aby były równomiernie rozprowadzone. Dodać słodką paprykę, gorący wywar, sól, pieprz, kminek i oregano. Zakryć i gotować na małym ogniu przez 50 minut.
Dodać zredukowane czerwone wino, posiekaną natkę pietruszki, ziemniaki pokrojone w kostkę i papryki pokrojone w paski.
Doprawić i gotować jeszcze przez 30 minut.

Porady żywieniowe
To popularne bułgarskie danie zostało wzbogacone oliwą z oliwek Extra Virgin Coupage Borges (podstawowe źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej). Zmienione danie zawiera witaminę E, antyutleniacz wspierający zapobieganie pewnym chorobom. Czerwona i zielona papryka zwiększają skuteczność antyutleniacza, dodając witaminę C, niezbędną do poprawnego wchłaniania żelaza.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

