GUACAMOLE

Składniki
* 2 szt. awokado
* 40 g cebuli
* 80 g pomidorów
* 1 papryka chili suszona lub konserwowa papryka jalapeno
* 1/2 limonki lub cytryny
* Kilka listków świeżej kolendry
* Sól
* 5 gr pieczarek
* Oliwa z oliwek Fruity Borges




Krok po kroku
Przed obraniem awokado przygotować pozostałe składniki, aby nie straciło ono koloru (utlenia się tracąc barwę). Cebulę i pieczarki drobno posiekać. To samo zrobić z pomidorem. Obrać ze skóry, usunąć pestki i posiekać. Posiekać liście kolendry (około pół łyżeczki), ma ona intensywny smak. Posiekać paprykę chili, około jednej małej łyżeczki. Później można dodać więcej. Obrać awokado. Ugnieść miąższ widelcem, dodać odrobinę soku z cytryny i pozostałe składniki, posolić.Składniki wymieszać i doprawić do smaku solą, papryką chili lub kolendrą, dodać oliwę z oliwek Fruity Borges.

Porady żywieniowe
Oliwa z oliwek Fruity Borges nada daniu świeży smak, a połączona z pieczarkami podkreśli śródziemnomorską nutę dania. Mieszając oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, zwiększamy jej właściwości antytoksyczne oraz wspomagamy ochronę wątroby, ułatwiając usuwanie toksyn.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

