Focaccia z suszonymi morelami, pomidorem i serem

Składniki
* 500 g mąki
* 10 g soli
* 20 g cukru
* 100 ml oliwy z oliwek
* 200 ml wody
* 20 g świeżych drożdży
Na nadzienie:
* 200 g sera, który łatwo się topi, np. Brie lub Emmental
* 500 g pomidorów
* 50 g suszonych moreli
* Oregano




Krok po kroku
Rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z oliwą z oliwek. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Wylej mieszankę na mąkę. Wszystkie składniki ugniataj rękami, aż ciasto nie będzie już się do nich przyklejać. Choć może się to wydawać zaskakujące, ręce powinny być całkowicie oczyszczone z jakiejkolwiek mieszanki, gdy ciasto jest gotowe: zajmie to około 20 minut. Powinieneś otrzymać gładkie, białe ciasto.Ciasto odstaw na około 30 minut, przykryte wilgotną ściereczką. Posmaruj formę oliwą z oliwek i nałóż ciasto tak, aby przykryło spód.
Pokrój pomidory i morele w plasterki i ułóż na cieście. Posyp oregano i na koniec serem.
Pozostaw do fermentacji na 60 minut w ciepłym miejscu, przykrywając focaccie wilgotną ściereczką, aby dobrze fermentowała.
Rozgrzej piekarnik do 250º C i polej focaccie wodą przed pieczeniem, aby wytworzyła się para. Piecz w temperaturze 200º C przez około 20 minut.

