FARFALLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki
* 400 g makaron farfalle
* 200 g łososia
* 250 ml śmietanki
* Sól
* Oliwa z oliwek z czosnkiem
* Świeżo zmielony czarny pieprz
* Pietruszka




Krok po kroku
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź go trochę wcześniej niż jest to wskazane na opakowaniu. Podczas odcedzania zachowaj szklankę wody użytej do ugotowania makaronu, użyjesz jej później do przygotowania sosu.Usmaż łososia na patelni z odrobiną aromatycznej oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku. Gdy ryba stanie się jaśniejsza, dodaj czarny pieprz i śmietanę, mieszaj przez kilka minut. Wrzuć na patelnie ugotowany makaron i smaż przez minutę - jeżeli sos będzie za gęsty dolej trochę wody, która została z gotowania makaronu. Posyp całość świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło.
W przypadku wszystkich potraw z makaronu zawsze dobrym pomysłem jest przygotowanie sosu jako pierwszego. W ten sposób, gdy nadejdzie czas odcedzenia makaronu, już masz gotowy sos!

