Czekoladowy mus z truskawkami

Składniki
Na mus
* 100 g dobrej jakości ciemnej czekolady
* 3 łyżki napoju orzechowego
* 20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges
* 2 jajka
* 50 g cukru pudru
* 1 łyżeczka kakao w proszku
* Garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów i orzechów laskowych
Do marynaty truskawkowej
* 12 średnich truskawek
* 2 łyżki octu balsamicznego Borges
* 1 łyżka cukru
* Liście mięty




Krok po kroku
Umyj i truskawki i pokrój je w cienkie plasterki a następnie włóż do miski z drobno posiekaną miętą, octem balsamicznym i cukrem. Pozostaw do marynowania w lodówce na co najmniej godzinę; aby uzyskać naprawdę intensywny smak, pozostaw na noc.Czekoladę połam na kawałki, dodaj orzechowy napój i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli bemarowej. Gdy całkowicie się rozpuści, dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
W misce wymieszaj żółtka i cukier, aby uzyskać gładką pastę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i kakao.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy czekoladowej.
Podawaj w szklanych miseczkach z łyżką truskawek na wierzchu. Na koniec posyp posiekanymi orzechami.

