Czekoladowo-kokosowe kulki

Składniki
* 220 g wiórków kokosowych
* 200 g cukru (lub zamiennik)
* 120 ml wody
* 1 łyżka esencji waniliowej
* Garść mielonych migdałów
* 200 g ciemnej czekolady do stopienia
* 25 g masła




Krok po kroku
Wymieszaj wodę, cukier i esencję waniliową w rondlu na małym ogniu i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i dodaj wiórki kokosowe. Dobrze wymieszaj.Pozostaw masę do ostygnięcia, a następnie umieścić ją w lodówce na 2 godziny. Następnie uformuj masę w kulki. Jeśli posmarujesz dłonie olejem podczas robienia kulek, masa nie będzie się przyklejała.
Rozpuść czekoladę i masło za pomocą mikrofalówki i dobrze ją wymieszaj. Kulki ponadziewaj na drewniane wykałaczki, polej je czekoladą i obsyp posiekanymi migdałami. Gotowe kulki ułóż na papierze do pieczenia.
Trzymaj kulki w lodówce do momentu tuż przed podaniem, aby czekolada pozostała twarda. Inną opcją jest zamrożenie ich, a następnie zjedzenie ich jak lody.

