Czekoladowe muffiny z pistacjami

Składniki
* 50 g masła
* 100 g brązowego cukru
* 100 g niesolonych pistacji Borges
* 100 ml napoju z orzechów laskowych (lub inne roślinne)
* 250 g mąki uniwersalnej
* 100 g grubej tabliczki ciemnej czekolady podzielonej na kostki
* 2 średnie jajka




Krok po kroku
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i wymieszaj z cukrem i jajkami, aby uzyskać gładką pastę. W osobnej misce dodaj napój orzechowy do 50 g pokruszonych pistacji i dobrze wymieszaj. Połącz zawartość obu misek i ubij na gładką masę.Dodaj przesianą mąkę i ubij na tyle, aby wymieszać wszystkie składniki, nie ubijając zbyt dużej ilości powietrza.
Wlej miksturę do foremek na muffinki do połowy wysokości. Dodaj po dwie kostki czekolady do każdej foremki, a następnie wlej jeszcze mieszankę do ¾ wysokości (aby pozostawić wystarczająco dużo miejsca na wyrośnięcie muffinki).
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC i piecz przez 20 do 25 minut.

