Cytrynowy sernik

Składniki
Baza
* 40 g masła
* 40 g oliwy z oliwek
* 1 paczka herbatników korzennych lub podobnych
Mus sernikowy
* 1 kg serka śmietankowego
* 200 ml napoju orzechowego
* 600 g śmietanki
* 200 g cukru
* Tarta skórka z cytryny
Na warstwę cytrynową
* 200 g soku z cytryny
* 650 g wody
* 100 g cukru
* 12 g niearomatyzowanej żelatyny liściastej




Krok po kroku
Zmiażdż herbatniki i wymieszaj z masłem i oliwą z oliwek, aby uzyskać gładką pastę. Spłaszcz ją wałkiem do ciasta, aby uformować podstawę w foremce do ciasta. Dociśnij dobrze, aby uzyskać mocną podstawę.Aby zrobić mus sernikowy, wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, do uzyskania gęstej, kremowej masy.
Przygotuj warstwę cytrynową, zagotowując startą skórkę z cytryny, cukier i wodę. Pozostaw do zaparzenia na pięć minut, a następnie odcedź. Podgrzej wodę, dodaj żelatynę i pozostaw do rozpuszczenia.
Spód biszkoptów przykryj musem sernikowym, a następnie jeszcze ciepłą warstwę cytrynową.
Umieść hermetyczną pokrywkę na foremce i ostudź w lodówce przez co najmniej sześć godzin przed podaniem.

