Ciasto marchewkowe

Składniki
* 2 jajka
* Pół szklanki napoju orzechowego
* 110 g cukru
* 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges
* 3 marchewki starte na tarce
* 150 g przesianej mąki
* 10 g chemicznych drożdży
* Szczypta soli
Na lukier:
* 125 g masła w temperaturze pokojowej
* 250 g serka śmietankowego
* 70 g cukru pudru
* jedna łyżeczka proszku waniliowego (lub aromatu waniliowego)




Krok po kroku
Ubij jajka i cukier, aż uzyskają biały kolor. Dodawaj stopniowo napój orzechowy i oliwę z oliwek, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie dodaj mąkę, sól i drożdże. Za pomocą miksera powoli i ostrożnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj startą marchewkę.Wlej gotowe ciasto do foremki i wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 20 minut. Jeśli chcesz zrobić muffinki, wystarczy piec przez 8 minut.
Aby zrobić lukier lukier ubijaj składniki, aż uzyskasz cienką pastę. Przełóż mieszaninę do rękawa do wyciskania i udekoruj ciasto według własnego uznania.

