Ciasto jogurtowo – orzechowe

Składniki
* 2 naturalne jogurty o niskiej zawartości cukru
* 4 duże jajka
* 150 g oliwy z oliwek Borges
* 100 g orzechów włoskich
* 500 ml napoju orzechowego
* 250 g mąki
* 200 g ksylitolu
* 1 opakowanie proszku do pieczenia




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wymieszaj ksylitol z żółtkami, aby uzyskać gładką pastę. Dodaj oliwę, napój orzechowy i dobrze wymieszaj, następnie dodaj 2 jogurty.Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do mieszanki. Wymieszaj wszystkie składniki razem i na koniec dodaj orzechy włoskie.
Ubij białka na sztywno i dodaj do przygotowanego wcześniej ciasta, powoli wymieszaj.
Nasmaruj patelnię masłem, wlej mieszaninę i piecz ciasto przez około 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.

