Chleb orzechowy

Składniki
• 250 g mąki razowej
• 130 ml wody
• 3 g świeżych drożdży
• 75 g migdałów
• 75 g orzechów włoskich
• 75 g rodzynek
• 2 łyżki extra- virgin oliwy z oliwek
• 1 łyżka brązowego cukru
• 4 g soli




Krok po kroku
Rozpuść drożdże w wodzie, a następnie dodaj mąkę, cukier, sól i trochę oliwy z oliwek. Dokładnie wyrób ciasto, zwiń je w kłębek, umieść w pojemniku, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj orzechy i ponownie dobrze wyrób. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem i posyp mąką, rozłóż ciasto w blasze a następnie upiecz w temperaturze 225 ° C przez 20 minut. Jeśli chcesz naprawdę chrupiący bochenek, umieść tacę z odrobiną wody na dnie piekarnika podczas pieczenia .

