CAPONATA

Składniki
* 2 średni bakłażany lub 1 duży
* 3 cukinie
* 2 papryki morron lub 1 czerwona i 1 żółta
* 1/4 posiekanej cebuli
* 250 g pokrojonych pieczarek
* 100 g oliwek z pestką
* 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
* 6 łyżek Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* Sól
* Pieprz
* Chleb arabski




Sposób Podania
- * Podawać na talerzu z chlebem arabskim lub kromkami chleba. Na stole postawić butelkę z oliwą, aby polać danie. Zaleca się polać chleb oliwą i podawać z zimnym piwem, białym winem musującym lub sangrią.

Krok po kroku
Wlać połowę oliwy do dużego garnka lub woka, dodać czosnek i cebulę. Smażyć parę minut i dodać bakłażan oraz szczyptę soli. Gotować, aż bakłażan będzie prawie miękki (bakłażan potrzebuje około 15 do 20 minut, aby się ugotować).Dodać cukinie, paprykę i pozostałą część oliwy. Gotować przez 5 minut. Dodać pieczarki i oliwki, przyprawić solą i pieprzem.
Zakryć pokrywką na 10 minut, gotować, aż warzywa zmiękną.

