CALZONE Z WARZYWAMI

Składniki
Na ciasto:
* 200 g mąki
* 100 ml wody
* 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek Borges Extra Virgin
* 2 łyżki stołowe substancji spulchniającej
* sałata
Na farsz:
* 200 gram dyni
* 200 gram zielonej fasolki
* 100 gram mozzarelli
* Oregano
* Pietruszka
* Sałata




Krok po kroku
1. Podgrzej wodę w mikrofali, dodaj oliwy exra virgin i soli. Rozpuść substancję spulchlniającą.2. Wsyp mąkę do salaterki i dodaj przygotowany w mikrofali mix. Urabiaj ciasto aż do chwili, gdy nie będzie żadnych grudek, które mogłyby się przylepiać do dłoni.
3. Uformuj kulę ciasta i umieść ją pod przykryciem w chłodnym miejscu.
4. Pokrój dynię i zieloną fasolkę, Posiekaj pietruszkę. Pogrzewaj warzywa przez kilka minut w mikrofali.
5. Rozwałkuj ciasto. Zabezpiecz blachę papierem do pieczenia i włóż ciasto. Następnie włóż do środka przygotowane warzywa i dodaj pokrojąną w plasterki mozzarellę,
6. Zawiń ciasto w taki sposób by utworzyły kształt pieroga – calzone. Pamiętaj o dociśniećiu krawędzi.
7. Umocz pieroga w jajku i wsadź go do piekarnika.
8. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

