
Składniki
* 1 kurczak (ok 1,3 kg)
* 1 główka czosnku
* 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* Sól
* Zioła prowansalskie
* Czarny pieprz
* 1 cytryna




Krok po kroku
Krok 1Rozgrzej piekarnik do 180 ºC.
Krok 2
Wyjmij kurczaka z lodówki na około 3 godziny przed gotowaniem i wytrzyj do sucha ściereczką.
Krok 3
Posól kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, następnie polej oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i dobrze wetrzyj.
Krok 4
Posyp kurczaka ziołami prowansalskimi i pieprzem i wlej sok z ½ wyciśniętej cytryny do kurczaka.
Krok 5
Podziel główkę czosnku na dwie części, nie obierając ząbków. Ułóż kurczaka na blasze do piekarnika przodem do dołu, razem z czosnkiem i resztą ½ cytryny.
Krok 6
Piecz przez 55 minut (pilnuj przez ostatnie 10 minut) do momentu aż zmieni kolor na złoty.

