Zdrowe sosy do makaronu

Poznaj sześć sosów, które powinny pomóc Ci na nowo rozpalić miłość do makaronu i w pełni wykorzystać jego różnorodność, mając pewność, że jesz dobrą, zdrową żywność. Makaron idealnie sprawdzi się jako suchy prowiant oraz na rodzinny obiad, wiosenny piknik czy spotkanie z przyjaciółmi: po prostu daj się ponieść wyobraźni i wybieraj i mieszaj różne rodzaje makaronów i sosów do woli. Ale nie poprzestawaj na poniższych przepisach… wymyśl własne!
Sos cytrynowo-orzechowy
Ten zdrowy, zbilansowany sos łączy węglowodany z makaronu z witaminami z cytryny oraz żelazem i białkiem z orzechów włoskich. W ciągu 5 minut będziesz mieć doskonałą alternatywę na szybki i łatwy lunch lub kanapkę, gdy brakuje Ci czasu. Delikatnie usmaż posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a gdy stanie się miękka i złocista, dodaj orzechy włoskie. Smaż przez kilka minut, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz oraz ewentualnie zioła i przyprawy (szczypta kolendry doda jej egzotycznego charakteru). Dodaj sos do makaronu al dente, takiego jak penne rigate.
Sos czosnkowo-oliwkowy
Klasyczne włoskie all’aglio e olio nigdy nie zawodzi. Wszystko, czego potrzebujesz, to szczypta świeżego oregano i trochę porządnego parmezanu, aby przygotować danie godne króla. Po prostu lekko usmaż trochę zmiażdżonego lub posiekanego czosnku (możesz później wyłowić resztki) na patelni z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na małym ogniu. Gdy staną się złote, dodaj trochę ugotowanego spaghetti i zetrzyj na wierzch trochę parmezanu.
Sos pomidorowo-bazyliowy
Kolejny klasyk, ale tylko jeśli używasz smacznych świeżych składników! Pomidory zblanszuj, obierz i usuń pestki, a następnie usmaż je na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i cebuli. Na koniec dodaj kilka całych świeżych liści bazylii. To idealny sos do wielu różnych rodzajów makaronów, chociaż gnocchi są idealnym uzupełnieniem tego lekkiego i prostego sosu.
Pesto pistacjowe
Zapomnij na chwilę o tradycyjnym pesto, a nawet czerwonym pesto z burakami i spróbuj zamiast niego pesto pistacjowego. Po prostu zastąp orzechy piniowe orzechami pistacjowymi i przygotuj pesto jak zwykle: zmiażdż wszystkie składniki razem z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, czosnkiem i bazylią, używając tłuczka z moździerzem lub robota kuchennego. Jeśli chcesz, możesz najpierw wrzucić pistacje do młynka, aby ułatwić sobie pracę. Ten bardzo wszechstronny sos działa cuda z każdym rodzajem makaronu.
Sos z małżami
W drodze do domu zajrzyj do sklepu rybnego i kup świeże małże. Podczas przygotowywania sosu ugotuj spaghetti (zdecydowanie najlepszy rodzaj makaronu do małży). Ostrożnie umyj małże (wyrzuć te, które się nie otwierają) i zagotuj. Delikatnie usmażyć ząbek czosnku na dużej ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i dodaj ugotowane małże, trochę pietruszki i chochlę wody używanej do gotowania małż. Polej sosem spaghetti, a otrzymasz pyszne danie z makaronu o smaku morza.
Sos z bułki tartej
Ten poręczny przepis to świetny sposób na wykorzystanie starego chleba. Zmiel pozostałe resztki starego chleba i usmaż na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnkiem. Możesz również dodać słodką paprykę, oregano, bazylię lub inne zioła, które lubisz.

