Zdrowe podwieczorki dla dzieciaków!

O jeden żywieniowy ból głowy mniej. A wciąż możesz mieć pewność, że będziesz dawał swoim pociechom różnorodne, zdrowe, zbilansowane i dające radość pożywienie. Oczywiście najłatwiej sięgnąć po jeden z przetworzonych smakołyków – ciasto lub ciastka, które są dostępne w każdym supermarkecie. Ale żaden z takich produktów z uwagi na obecność kwasów nasyconych nie wpłynie dobrze na poziom cholesterolu u waszych dzieci. A o to trzeba dbać już od najmłodszych lat. I nie ulegajcie pokusie, żeby uszczęśliwiać dzieci serami o wysokiej zawartości tłuszczu i napojami gazowanymi.
Jest całe mnóstwo przekąsek, które można przygotować w domu samemu na podwieczorek. I będą to prawdziwe słodkości o przepysznym smaku.
Biszkopty z owocami.
Wystarczy 200 gram mąki, jajko i łyżeczka proszku do pieczenia, żeby przygotować jajko. Zamiast masła użyjcie oliwy z oliwek (75gram), możecie dodać świeże owoce takie jak jabłka, banany czy ananasy. W ten sposób smakołykowi dostarczycie cukru i będziecie mogli zmniejszyć ilość dodanego cukru sypkiego. (125 gram w oryginalnym przepisie). Dodając soku z owoców będziecie mogli nadać biszkoptom wyjątkowy różnorodny smak, a rodzynki na wierzchu będzie stanowić wspaniałe zdrowe zwieńczenie.
Paszteciki z rodzynkami
Inna wersja pysznych ciastek, choć tym razem w konwencji ptysiów wypełnionych rodzynkami i owocami. Zaczynamy od zrobienia ciast biszkoptowego z jogurtem. Używamy: jajek, mąki, jogurtu, oliwy z oliwek i proszku do pieczenia, ale tym razem to ciasto biszkoptowe idealnie nadaje do maczania w mleku. Tu też posiłkujemy się przepisem, który ma już swoje lata i zamiast masła używamy oliwy z oliwek. Jeśli dodacie orzechów – na przykład włoskich możecie dostarczyć dzieciakom dodatkową porcję zdrowej energii.
Domowej roboty masło orzechowe
Szybka i łatwa alternatywa do przetworzonych maseł orzechowych, które można kupić w sklepie. Wystarczy 100 gram opiekanych orzechów laskowych, 50 gram kakao w proszku (zdrowsze niż czekolada), 60 gram miodu (zamiast cukru) 2 łyżeczki oliwy z oliwek Extra Virgin i 25 gram mleka. Gotowe do smarowania!
Kanapka z szynką.
Oczywiście polecamy ukroić kromkę z bochenka domowej produkcji chleba (o wiele zdrowszy od przetworzonego). To świetnie robi na smak. Do tego plasterki naprawdę ekologicznej, wiejskiej szynki. Kanapkę można uzupełnić plasterkami świeżego pomidora i skropić odrobiną oliwy. Co was może zaskoczyć do takiej szynki doskonale pasują też świeże gruszki.

