Zdrowa dieta pomaga łagodzić przebieg chorób na tle genetycznym

Badania PREDIMED – w których Borges odegrał aktywną rolę – stały się kamieniem milowym jeśli chodzi o kwestie zależności pomiędzy jedzeniem a zdrowiem. To przeprowadzone na najszerszą skalę badania dotyczące żywności w Hiszpanii. Rezultaty okazały się przełomowe.
Wcześniejsze badana przeprowadzone w ramach programu PREDIMED wykazały, że dieta śródziemnomorska zmniejsza prawdopodobieństwo na choroby układu krążenia i cukrzycę, a także zapobiega nawrotom arteriosklerozy. Najnowsze badania również miały przełomowy charakter. Okazało się bowiem, że dieta śródziemnomorska pomaga łagodzić przebieg chorób o podłożu genetycznym
Badacze skoncentrowali się na 14% uczestników badań, których kod genetyczny wskazywał, że może się u nich rozwinąć cukrzyca typu B, i którzy jednocześnie są dwa razy bardziej narażeni na udar lub zawał niż osoby z prawidłowym kodem.
Odkryto, że w związku z pozytywnym oddziaływaniem diety śródziemnomorskiej na kod genetyczny spada ryzyko udarów. Do tego wniosku doszły niezależnie dwie grupy badaczy – jednej pod kierownictwem Dr Dolores Corella z the Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición oraz Jean Mayer z Tuft Univerity w Bostonie.
Badania wykazały, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na ryzyko występowania udarów niż osoby nie stosujące tej diety. Co więcej osoby na diecie o niskiej zawartości tłuszczu są trzy razy bardziej narażone na zaburzenia układu krążenia niż osoby stosujące dietę śródziemnomorską. Te wyniki są szczególnie ważne z punktu widzenia nutriogenomiki, czyli studiów nad wpływem żywności na geny i co za tym idzie na zdrowie, zwłaszcza w kontekście chorób przewlekłych.
“Stosowanie śródziemnomorskiej diety wskazuje, że u osób u których występuje podwójna kopia genów, znacznie spada ryzyko poważnych zachorowań na choroby układu krążenia. Zdrowe odżywianie radykalnie obniża prawdopodobieństwo występowania udarów i w efekcie doprowadza do sytuacji, w której to ryzyko nie jest większe niż u osób zupełnie zdrowych” – wyjaśnia profesor Ordovas z Friedman School of Nutrition Science and Policy z Tufts University.
Wyniki badań opublikowani na łamach prestiżowego Diabets Care otwierając drogę do dalszych badań, które mogą pomóc w wyselekcjonowaniu grup pacjentów, u których dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej można uzyskać znaczącą poprawę zdrowia i zredukować zagrożenia ze strony chronicznych chorób.
W chwili obecnej badacze podkreślają konieczność przeprowadzania dalszych badań, które pozwolą w pełni pokazać mechanikę zaobserwowanych współzależności. Takie badania będą kontynuowane w ramach wspomnianego już programu PROMINED. Dzięki nim dowiemy się znacznie więcej na temat związków genetyki i diety.

