Jak sobie radzić z potrawami, w których jest zbyt dużo soli

Jak czegoś nie dosolimy, to mały problem prawda, ale gorzej się sprawa przedstawia, jeśli naprawdę przesoliliśmy! Jeśli chodzi o rosołek czy inne zupki, to zawsze można dodać trochę wody, tak jak można dodać mleka do zupy-kremu lub omleta.
Jeśli chodzi o poważniejsze potrawy, na przykład takie w naczyniach żaroodpornych znakomitym sojusznikiem są pokrojone dzwonka ziemniaków, które genialnie wchłaniają sól. Jeśli nie masz ziemniaków możesz użyć pokrojonego w kosteczkę chleba. Jeśli chodzi o makaron, ryż i warzywa najlepszym pomysłem jest kąpiel ich w wodzie. Niemniej jednak można uniknąć tych wszystkich zabiegów, jeśli tylko będziemy sprawdzać sukcesywnie stopień zasolenia potrawy w trakcie przyrządzania. I ten sposób polecamy najbardziej.

