Wiedza i zrozumienie diabetyków

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się wzrostem poziomu cukru we krwi. Główne objawy tej choroby to: zaburzenia potrzeb żywieniowych, zwiększone pragnienie , nadmierna emisja moczu i utrata masy ciała bez wyraźnej przyczyny.
Sposób odżywiania osób z cukrzycą powinien być zrównoważony i powinien różnić się od sposobu odżywiania osób zdrowych. Niezbędne jest kontrolowanie ilości węglowodanów (makaron, ryż , rośliny strączkowe, chleb , tosty, ziemniaki , ziarno , zboża, owoce, warzywa, nabiał). Należy unikać cukru, napoi gazowanych oraz ciast i lodów . W przypadku produktów spożywanych w czasie tradycyjnych świąt należy skonsultować się z dietetykiem w celu ustalenia sposobu odżywiania, po to, aby uniknąć pogorszenia kontroli poziomu cukru.
Sztuczne substancje słodzące, takie jak aspartam lub sacharyna umożliwiają słodzenie produktów spożywczych i napojów , bez zmiany poziomu cukru we krwi . Możliwe jest spożywanie wina lub piwa podczas posiłków . Z koli alkohole takie jak nalewki czy wermuty są niewskazane ze względu na wysoką zawartość cukru. Spożycie alkoholu między posiłkami może spowodować obniżenie poziomu cukru we krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla diabetyków.
Dieta , ćwiczenia i leki ( tabletki lub insulina ) to trzy filary, zachowania kontroli cukru we krwi i minimalizacji nieprzewidzianych problemów ze zdrowiem. Utrzymanie tych trzech filarów wymaga procesu kształcenia, dostosowanego do kalendarza zajęć, w ten sposób, aby umożliwić osobom zarządzanie ich chorobą.
Aby wiedzieć, jak zarządzać ilością węglowodanów w codziennych posiłkach cukrzycy powinni nauczyć się rozpoznawać, w warunkach domowych, jakie ilości cukru zawierają poszczególne posiłki. Przydatna jest również wiedza, jak obliczyć porcje węglowodanów w produkcie komercyjnym. Czytając etykietkę oraz informacje zawarte w tabeli wartości odżywczych można oszacować ilości, które można zjeść. Bardzo pomocnym sposobem określenia ilości węglowodanów jest system wymienników węglowodanowych, za które została przyjęta równowartość posiłku dostarczająca 10 g węglowodanów.
Cała ta wiedza prowadzi do wprowadzenia praktycznych nawyków, niezbędnych do odpowiedniej kontroli cukrzycy.

