Trzy sztuczki na najlepsze dania z makaronu

Każdy Włoch płakałby, gdyby zobaczył, jak codziennie popełniamy błędy z tak cennym makaronem. Makaron musi być dobrze traktowany, podobnie jak sosy, dbaj o niego, rozpieszczaj go, a do tego stosuj się do 3 sztuczek, które znacznie poprawią Twoje dania z makaronem!
1. Makaron wrzucaj do garnka, gdy woda zacznie wrzeć, nigdy wcześniej. Jeśli dodamy go wcześniej, może się rozgotować, a to może popsuć danie nawet z najlepszym sosem. Aby tak się nie stało, ważne jest również dokładne obliczenie proporcji: jeden litr wody na każde 100 g makaronu, jedna łyżka soli na każde 2 litry wody i 80 g makaronu na osobę.
2. Nigdy nie wkładaj makaronu pod bieżącą wodę. Powszechnie uważa się, że gotowanie należy przerwać zimną wodą, ale jest to błędem. Jeśli dodamy zimną wodę, podstawowa warstwa skrobi zostanie utracona, a sosy nie będą prawidłowo przylegały do makaronu.
3. Dodaj makaron do sosu, a nie na odwrót. Jeśli przygotowałeś sos na patelni, upewnij się, że jest wystarczająco głęboka i możesz dodać makaron. Twój makaron będzie smaczniejszy niż wtedy, gdy zrobisz to na odwrót. Wypróbuj i przekonaj się sam!

