Trzy proste przepisy na pyszne dania dla całej rodziny

Gotowanie z rodziną to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu po jednym z tych niekończących się dni, kiedy jedyne, co chcesz robić, to wrócić do domu i zrelaksować się z najbliższymi. Chodzi o to, aby jak najlepiej wykorzystać składniki, które posiadasz i spędzić trochę czasu z dziećmi, przygotowując cudowną, zdrową kolację.
Te trzy szybkie i łatwe dania są idealne do przyrządzenia z dziećmi – zanim się zorientujesz, zjesz zdrowy, zrównoważony rodzinny obiad.
Spaghetti z łososiem
Dzieci nie zawsze lubią ryby i często trzeba ukrywać rybę w daniach, aby je zjadły. Z reguły najbezpieczniejszym wyborem jest łosoś! Dzieci na ogół lubię tę rybę o łagodnym smaku, która idealnie sprawdzi się w połączeniu z makaronem spaghetti.
Przepis nie może być prostszy: po prostu podsmaż średniej wielkości cebulę na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a gdy stanie się złota, dodaj kilka kostek łososia. Po usmażeniu ryby dodaj odrobinę śmietany. W międzyczasie ugotuj spaghetti w dużej ilości wody, aż będzie al dente. Teraz wymieszaj makaron z sosem i dodaj kilka liści bazylii (opcjonalnie).
Nuggetsy z kurczaka i warzyw
Chociaż nuggetsy z kurczaka są częstym elementem obiadów dla dzieci, warzywa nie są tak popularne. Dlaczego więc nie spróbować połączyć tych dwóch składników, aby stworzyć idealną pożywną i przepyszną kolację? Po prostu wybierz swoje ulubione warzywa (bakłażana, cukinię, marchewkę, dynię itp.), Ugotuj je i zmiel z surowym jajkiem, aby uzyskać gładką pastę. Przełóż puree do miski, dodaj kilka małych kawałków kurczaka, które były lekko smażone przez kilka minut na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i uformuj kilka bryłek.
Obtocz je w bułce tartej lub panko (lżejsza, grubsza bułka tarta z Japonii) i smaż na dużej ilości oliwy z oliwek. Jeśli wolisz, zamiast smażenia możesz je upiec w temperaturze 190 ° C przez około 15 minut.
Zapiekanka z brokułami i sosem beszamelowym
To świetny sposób na nakłonienie dzieci do zjadania brokułów, kalafiorów lub innych warzyw, których nie mają ochoty jeść. Po prostu ugotuj warzywa na parze, razem z ziemniakami i marchewką (gotowanie na parze jest zawsze lepsze niż zwykłe gotowanie, ponieważ warzywa zachowują swoje właściwości), dodaj lekki sos beszamelowy i zapiekaj w piekarniku z dużą ilością sera.
Możesz poprosić swoje dzieci, aby pomogły Ci zrobić własny sos beszamelowy, dodając mąkę podczas mieszania (lub odwrotnie). Wskazówka: użyj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zamiast masła, aby uzyskać zdrowszą opcję.

