Trzy pomysły na dania z makaronem przygotowane na parze

Wydawać by się mogło,że potrawy z makaronem zawsze wymagają sosu. Postaramy się przełamać ten stereotyp, pokazując jak zastosowaliśmy jedną z najstarszych technik gotowania na świecie: gotowanie na parze. Dzięki tej metodzie, wszystkie składniki i właściwości odżywcza zostają zachowane. Na dodatek jest idealna do przygotowania lekkiego, niskokalorycznego makaronu. Oto trzy pyszne przykłady:
Z małżami i awokado
Żeby przyrządzić cztery porcje, potrzebujesz: 1,5 kg małży, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, 3 papryczki cayenne i 1 awokado. Dokładnie umyte małże, otworzymy poprzez ugotowanie ich na parze . Po ich otwarciu usuń małże z muszli odłóż na bok. Delikatnie podsmaż posiekany czosnek na patelni z oliwą z oliwek extra-virgin. Na patelnię wrzuć małże wraz z papryczkami cayenne. Dobrze wymieszaj. Na koniec na patelnię dodaj ugotowany makaron, podsmaż przez krótką chwilę i zdejmij z gazu. Podawaj z kawałkami awokado na wierzchu.
Z warzywami i winegretem sojowym
W tym przepisie użyliśmy brokułów i marchwi, ale możesz używać dowolnych sezonowych warzyw, które lubisz. Jeden duży brokuł i cztery marchewki starczą na cztery porcje. Będziesz także potrzebował 2 zielonych cebulek, soli, pieprzu i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Umyj brokuł i odetnij łodygę. Obierz zieloną cebulkę z warstwy zewnętrznej i obierz marchewki. Umieść wszystkie warzywa w parowniku (elektrycznym lub tradycyjnym) na około 25-30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, przerzuć warzywa na patelnię i podsmaż je przez kilka minut, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podawaj z ugotowanym makaronem, skraplając sojowym sosem winegret.
Z łososiem i szparagami
Ryby doskonale nadają się do gotowania na parze, więc postanowiliśmy połączyć ją z makaronem.Zagotuj trochę wody z selerem i świeżą pietruszką. Przypraw steki z łososia solą i koprem.Umieść rybę na parownicy, przykryj i gotuj przez około 5 minut. Odłóż łososia na bok, aby ostygł. Następnie delikatnie podsmaż trochę świeżych szparagów. Rozłóż łososia, pokrój szparagi na średniej wielkości kawałki i ułóż na ugotowanym makaronie. Posyp trochę drobno posiekanej świeżej pietruszki na wierzch.

