SOLA Z WŁOSKIMI ORZECHAMI I PESTO

SKŁADNIKI:
* Dwa średnie filety z soli
* Garść włoskich orzechów
* Odrobina miodu
Sos pesto:
* Garść liści bazylii
* Gaść orzeszków piniowych
* 20 gram pamezanu
* Ząbek czosnku
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
Przepis jest niezwykle prosty, co więcej może zachęcić dzieciaki do jedzenia ryb.
Po pierwsze (oczywiście po umyciu rąk i zawiązaniu włosów w koński ogon jak zawsze!) w niezwykle prosty sposób przygotowujemy sos pesto. Bierzemy wszystkie potrzebne składniki. Mieszamy, mieszamy na miazgę i…gotowe.
Następnie rozłupujemy orzechy i odstawiamy. Na filetach z soli rozsmarowujemy miód (jeśli uległ krystalizacji możemy sobie pomoc ciepłą wodą). Kiedy już rozsmarujemy miód, dodajemy orzechy. Żeby nam nie uciekały możemy pomóc sobie wykałaczką i w ten sposób przymocować je do ryby.
Następnie wkładamy filety do mikrofali i podgrzewamy je przez minutę w najwyższej temperaturze. Wyjmujemy danie z mikrofali i i używamy sosu Pesto do dekoracji (nie zapomnijcie narysować nim czegoś). Gotowe!

