Siedem sposobów na zastosowanie kremu balsamicznego

Stosujecie krem balsamiczny przyrządzając potrawy? Dajcie nam zgadnąć: dekorujecie nim danie, używacie go, żeby dodać im słodko-kwaśnego akcentu, i do dressingu sałatek. Mamy rację? No to teraz zamieńcie się w słuch. Mamy dla Was siedem pomysłów,które pozwola Wam spojrzeć na kremy balsamiczne w zupełnie innym świetle.
Pierwszy pomysł: Zróbcie z niego żelatynę. Dzięki temu przygotowane przez Was danie nabierze bogatej konsystencji. Wszystko czego potrzebujecie to trochę żelatyny, woda i Wasz ulubiony krem balsamiczny.
Pomysł drugi: Zróbcie z kremu balsamicznego sos. Przelejcie zawartość butelki kremu balsamicznego z Modeny do rondelka, podgrzewajcie aż do chwili, gdy nabierze konsystencji sosu. A wtedy polejcie nim przygotowywane przez was danie – na przykład piersi kurczaka. Będzie pysznie!
Pomysł trzeci: Jak ożywić dania barbecue? Pou Corderas, szef barcelońskiej restauracji Pape Tomate zaleca wymieszanie 900 ml oliwy z oliwek z zawartością 250 ml butelki kremu balsamicznego Borges z Modeny, ziołami (tymianek, rozmaryn), ząbkiem posiekanego czosnku i szczyptami soli i pieprzu. Powstałą w ten sposób miksturę należy zastosować do zamarynowanie polędwicy wieprzowej i odstawić na około 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąć i wrzucić na ruszt. Piec powolutku nad rozgrzanymi węgielkami unikając otwartego ognia. W ten sposób na pewno nic się nie przypali.
Pomysł czwarty: Sposób na nowy starter. Pau Corderas poleca także mus avokado z orzeszkami ziemnymi i kremem balsamicznym. Najpierw robi przecier z avokado z niewielką ilością cukru. Następnie ubija trochę kremu balsamicznego i dodaje przecier z avocado, miesza bardzo dokładnie i odstawia w specjalnie przygotowanym naczyniu. Następnie karmelizuje trochę cukru na patelni, dodając po chwili odrobinę posiekanych orzeszków ziemnych i kilka kropel kremu balsamicznego. Miesza aż do chwili, gdy mikstura zacznie gęstnieć, ale nie zacznie jeszcze zmieniać koloru. Po chwili zdejmuje z patelni i schładza na papierze do pieczenia na czystym blacie. Kiedy już mikstura ostygnie tak przygotowaną masę rozkrusza za pomocą tłuczka i posypuje nią mus.
Piąty sposób: Marynuj składniki. Quim Marqués szef kuchni i właściciel restauracji Suquet de l’Almirall serwuje jako dania i przystawki kawałki tuńczyka w miksturze z kremu balsamicznego, sosu sojowego sake i oliwy z oliwek. Przed podaniem chłodzi marynatę przez pół godziny w lodówce. Na koniec za pomocą zwykłej tarki trze marchewkę najdrobniej jak można i układa z nich na kawałkach tuńczyka malutkie chmurki. Wyzwanie dla Was: Zróbcie to samo z kremem balsamicznym jabłkowym!
Sposób szósty: Wyczaruj smak truskawek. W restauracji Pepe Tomate w Barcelonie serwuje się specjalne desery z truskawkami i kremem. Szef kuchni Pau Corderas marynuje wcześniej truskawki z kremem balsamicznym i skórką cytrynową. Całość wieńczy odrobiną truskawkowej pianki jogurtowej. Spróbujcie sami!
Siódmy sposób: Skrop lody waniliowe odrobiną kremu balsamicznego. I to wszystko! Możesz także pokusić się na inne kombinacje: użyj kremu balsamicznego mango do lodów czekoladowych; kremu malinowego do lodów pistacjowych, albo kremu jabłkowego do lodów z bitą śmietaną.

