Sałatki? Daj się ponieść wyobraźni.

Puść wodze fantazji. Powiedzmy, że nie byleś na zakupach, a każdy przepis, który Ci przychodzi do głowy wymaga składników, których nie masz. W lodówce żałosne resztki, trochę przypraw w kredensie i kilka podstawowych produktów jak jajka, ziemniaki, cebula, trochę owoców. Co robić? Na peno nie można się zamartwiać! Rozwiązanie jest pod ręką. Wszystko czego Ci potrzeba, to odpowiedni dressing!
Wymieszanie ze sobą składników, które znajdziesz w swojej kuchni, to bardzo proste i kreatywne zadanie przed którym wlaśnie stanąłeś. Ciężką tu się pomylić. Wszystko, co musisz zrobić to po prostu zmieszać składniki z odrobiną talentu i zwracając uwagę na kolory. Na koniec możesz dodać Winegert i gotowe!
Jeśli na przykład zostało Ci trochę makaronu, dodaj do niego odrobinę tuńczyka, gotowane jajko, kukurydzę, oliwki i świeżych pomidorów. Jeśli natomiast zostało Ci trochę pieczongo kurczaka lub steka, to masz już doskonałą podstawę do zrobienia przepysznej sałatki, i już wiesz, co masz zrobić z resztkami, z którymi nie bardzo wiedziałeś, co zrobić. Jako otulina doskonale sprawdzi się sałata. Świetnie sprawdzi się okrawek sera znaleziony w rogu lodówki. A jeśli dodasz jescze jabłko, ananasa lub rodzynki, będziesz mógl poszczycić się prawdziwie królewskim daniem. Nigdy nie zapominaj o świeżych owocach. To doskonali
Sojusznicy w sztuce przygotowywania improwizwanych posiłków. Zawsze doskonałe wpływaja na smak i konsystencję posiłków!
Nie zapominaj też o korzyściach z produktów spożywczych, które niemal zawsze masz pod ręką: posiekanej cebuli, papryce, czy pomidorach.Wspaniale komponują się z soczewicą i innymi strączkowymi. Gotowane jajka i ziemniaki to doskonała podstawa, do której wspaniale jest dodać pomidory, cebulę, i inne warzywa (na przykład dobrze odcedzony zielony groszek, marynowane małże, wędzonego łososia, czy nawet kiełbaski.
Jak wszyscy dobrze wiemy, czasem zrobić mniej, to zrobić więcej. Dotyczy to także salatek. Chodzi o to, zeby nie przedobrzyć. Najlepiej zostawić sobie zawsze trochę pola do improwizacji, jesli chodzi o dressing. Doskonałym rozwiązaniem będzie użycie niewielkiej ilośći Winegretu i oliwy z oliwek extra virgin, na przykład z odrobiną musztardy. Możesz też użyć jednego z dostępnych w sklepie gotowych dressingów lub sosów. Wybór należy do Ciebie.

