Różnice pomiędzy czarnymi, a zielonymi oliwkami

Zielone czy czarne? Czarne czy zielone? Gdyby życiowe dylematy były tak proste, jak podejmowanie decyzji, który rodzaj oliwek zjeść … Ten wybór ogranicza się do: silnego smaku i zastrzyku energii, z czarnych oliwek lub bardziej łagodnego smaku zielonych oliwek.
W rzeczywistości, zielone i czarne oliwki pochodzą z tego samego drzewa, ale zielone są zbierane wcześniej. Wszystkie oliwki zaczynają jako zielone, stąd kolor oliwy z oliwek extra-virgin, która na koniec dnia jest niczym więcej niż sokiem z najlepszych oliwek. Podczas dojrzewania, zaczynają nabierać fioletowego odcienia, aż stają się całkowicie czarne. Smaczne, czarne oliwki, są nie tylko bardziej aromatyczne zawierają w sobie również więcej kalorii. Co ciekawe, niektóre czarne oliwki mogą zawierać, dwa razy więcej kalorii niż zielone oliwki. Jednak pod względem odżywczym są bardzo podobne.
Zielone oliwki zbierane są na początku lata, kiedy owoce zaczynają się pojawiać. Następnie powoli zmieniają kolor na ciemniejszy: najpierw czerwonawy albo różowawy, potem przypominają kolor czerwonego wina, a na sam koniec przechodzą w czarny. Zielone oliwki są traktowane roztworem alkalicznym w celu usunięcia ich goryczy (ponieważ są zbierane zanim dojrzeją), a następnie konserwowane w solance.

