Rodzinne gotowanie – same korzyści!

Zawsze zachęcamy was, abyście wprowadzili najmłodszych członków rodziny do kuchni, aby zaryzykowali mieszanie składników, próbowanie i dekorowanie jedzenia. Jesteśmy głęboko przekonani, że ważne jest, aby odkrywali swoje zmysły i uczyli się odżywiania od najmłodszych lat, nawiązując emocjonalne więzi z kuchnią. Będą ci dziękować za to w późniejszym życiu – oto dlaczego:
Wiedząc, skąd pochodzi jedzenie, które pojawia się na stole
Kurczaki nie mają kształtu bryłek, a szpinak nie rośnie w puszkach. Może to wydawać się oczywiste dla nas, ale może nie dla dzisiejszych dzieci, które mają znacznie mniejszy kontakt z naturą, ogrodami warzywnymi i miejscami, z których pochodzi żywność. Przed wspólnym gotowaniem pewnego popołudnia mogą zacząć poznawać różne składniki receptury tego dnia: jak je hodować, kiedy je wybrać i jak wyglądają przed gotowaniem to tylko niektóre z pytań, na które trzeba odpowiedzieć.
Czym są białka? I węglowodany?
Kolejnym krokiem w odkrywaniu tajemnic jedzenia jest poznanie jego odżywczych składników. Ucząc dzieci o różnych grupach pokarmowych i ich roli w naszym ciele, pomożesz im zrozumieć własne przyszłe potrzeby żywieniowe, a także znaczenie zrównoważonej diety i zalecanych porcji każdej grupy żywności.
Domowe gotowanie kontra gotowe jedzenie ze sklepu
Jeśli regularnie gotujesz w domu i angażujesz dzieci, znacznie częściej w robią to sami, jak dorosną. Smaki zostaną wyryte w ich pamięci i będą długo pragnęły odtworzyć szczególnie te ulubione z dzieciństwa: domowy sos pomidorowy lub zupę warzywną, która jest tysiąc razy lepsza niż jakakolwiek gotowa wersja z supermarketu. Będą także lepiej rozumieć, co kupować podczas zakupów i jak oceniać czas potrzebny na przygotowanie potraw w domu.
Dobre zdrowie na jutro
Niestrudzenie mówimy ci, że dobre jedzenie i dobre zdrowie idą w parze. Jeśli gotujesz dla dzieci – pozwól by kuchnia była miejscem, w którym mogą się uczyć, zadawać pytania, robić bałagan, próbować rzeczy i pozwolić, by ich wyobraźnia oszalała – inwestujesz w ich przyszłość. Nie tylko przez walkę z niepokojącym wzrostem otyłości u dzieci, ale także przez zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym spowodowanym złą dietą, a także przez trudnościom behawioralnym i inne problemom zdrowotnym – takim jak cukrzyca i cholesterol.

