PIĘĆ NAJWAŻNIEJSZYCH PYTAŃ NA TEMAT OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN

Jak często używacie oliwy z oliwek w domu. Prawdopodobnie codziennie (a przynajmniej powinniście), ale… Czy wybieracie oliwę extra virgin? Czy wiecie jakie są różnice pomiędzy oliwami z oliwek, wyłączając te, które dotyczą ceny? Poświęćcie 5 minut i przeczytajcie, co mamy wam do opowiedzenia, a dowiecie się bardzo wielu ciekawych rzeczy na temat tego, co stanowi absolutną podstawę diety i kuchni śródziemnomorskiej. O wielu z tych rzeczy możecie nie wiedzieć. A naprawdę warto je poznać.
EVOO, co to jest? Jakaś firma?
To oczywiście angielski skrót oznaczający oliwę z oliwek extra virgin. Innymi słowy to sok z oliwek. Extra virgin to najwyższej klasy oliwa. Pozyskuje się ją tylko w stosując mechaniczne techniki tłoczenia przy temperaturze nieprzekraczającej 28 stopni Celsjusza. Proces tłoczenia tej oliwy odbywa się tego samego dnia, w którym owoce zostały zebrane z drzewa. Analizy fizyczno-chemiczne i testy smaku potwierdzają jej najwyższą jakość. Zresztą, jeśli przeprowadzimy próbę smaku łatwo poznamy EVOO, ze względu na jej wyraźni owocowy posmak i niską kwaskowatość ( pomiędzy0.2 ° i 0.3 °). Stopień zakwaszenia oliwy wzrasta zresztą wraz z ewentualnym pogorszeniem się jakości oliwy i związany jest z ilością wolnych kwasów tłuszczowych.
Dlaczego najlepiej wybierać EVOO?
Żadna oliwa, która jest uzyskiwana w procesie mieszania oliwy extra virgin z innymi rodzajami oliwy nie ma szans na przejście testów smaku, zapachu I kwaskowatości i w związku z tym nie może być tak nazywana. Co ważne, tylko oliwa extra virgin posiada w wystarczającym stopniu wszystkie zdrowotne substancje, takie jak: jednonienasycone kwasy tłuszczowych (kwas oleinowy), witamina E (antyutleniacz) i związki fenolowe (antyutleniacze), które znajdują się w oliwkach.
Dlaczego używam EVOO?
A dlatego, ponieważ EVOO mogę użyć do przygotowania niemal każdego dania. Słyszałeś może, że do smażenia należy używać innego rodzaju oliwy, a extra virgin stosować tylko do dressingu? Nic podobnego. W zależności od tego jaki smak chcesz nadać potrawie możesz użyć EVOO powstałej na bazie różnych gatunków oliwek (Hojiblanca, Picual, Arbequina)…. , Zawsze uzyskasz spektakularny, niepowtarzalny niezapomniany smak. Dotyczy to wszelkiego rodzaju potraw – od jajecznicy po wszystkie inne smażone lub grillowane potrawy! Jeśli już raz użyjesz do przygotowania jakiejś potrawy EVOO, to nigdy nie będziesz chciał jej przygotować z innym rodzajem tłuszczu. Pamiętaj także o tym, że to właśnie EVOO jest oliwą, która najlepiej znosi wysokie temperatury, a więc najlepiej nadaje się do smażenia. Innego rodzaju oliwy można ostatecznie użyć do przygotowywania potraw typu gulasz, kiedy nie chcemy, żeby jej smak zdominował potrawę.
EVOO zawiera tłuszcze jednonienasycone. Czy to jest zła wiadomość?
W żadnym wypadku. Wręcz przeciwnie. Mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Negatywny wpływ na nasze zdrowie mają tłuszcze nasycone. Tłuszcze zawarte w oliwie w oliwek są jednonienasycone. To rodzaj tłuszczu, który nie tylko jest bezpieczny dla organizmu, ale jeszcze dodatkowo łagodzi wpływ tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Właśnie dlatego oliwa z oliwek extra virgin słusznie uznawana jest za bardzo zdrową i jest kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Przeprowadzone na szeroką skalę badania, takie jak PREDIMED jasno wskazują, że EVOO pomaga organizmowi walczyć z arteriosklerozą, utlenianiem komórek, podwyższonym ciśnieniem krwi . I może być stosowana jako element uzupełniający w leczeniu i zapobieganiu niektórych postaci cukrzycy i nowotworów.
Czy EVOO może sprawić, że przytyjemy? Czy stanowi różnicę jeśli stosujemy ją do smażenia, czy na surowo?
Oliwa z oliwek, bez względu na to, że na niej smażymy, czy jest surowa zawiera tyle samo kalorii: 900 kalorii na 100 gram. Więc ilość wchłanianych przez nas kalorii zależy tylko i wyłącznie od tego, ile oliwy spożyjemy. W sałatkach na przykład oliwa spływa na dno naczynia, w którym ją podajemy, tak, że większa jej część nie trafia do naszych organizmów. Warto jednak pamiętać, że w trakcie procesu smażenia jest wchłaniana przez inne składniki smażonej potrawy i w związku z tym więcej jej trafia do organizmu podczas jedzenia.
Tak czy inaczej, w zrównoważonej, zdrowej diecie zaleca się spożywanie około 47 mililitrów (37 gram) oliwy z oliwek każdego dnia.

