Przystawki i przekąski z oliwą z oliwek i orzechami

Czy może być coś lepszego niż zaimprowizowana przekąska do kilku szklaneczek wina w towarzystwie przyjaciół? Przedstawiamy trzy niezawodne, szybkie do zrobienia i łatwe przepisy na przekąski z udziałem dwóch naturalnych i zdrowych źródeł energii – oliwy z oliwek i orzechów.
Ser marynowany w oliwie
Bez względu na to, jaki masz zamiar podawać ser (żółty, biały, kozi czy pleśniowy) możesz wzmocnić jego smak, który utrwali się na dłużej, jeśli zamarynujesz go w oliwie. Do marynaty możesz dodać startych pomidorów, posiekanej cebuli, czosnku, oregano, czarnego pieprzu i włoskich orzechów. Świeża bazylia może dodać odrobinę aromatu, a pieprz cayenne – pikanterii.
Pikantne migdaly
Niespodziewany wariant klasycznej przystawki. Proponujemy po prostu podsmażenie migdałów na patelni w oliwie z dodatkiem pieprzu Cayenne, czarnym pieprzem, solą i oregano. Aby złagodzić nieco smak można dodać łyżeczkę miodu.
Pistacjowy hummus
Tego rodzaju hummus proponujemy spożywać z chlebem pita, surowymi warzywami lub bułką. Przekonacie się, że na talerzu nic nie zostanie. Czego potrzebujesz? Szklankę gotowanej ciecierzycy, ząbek czosnku, soku z połówki cytryny, 50 gram orzechów pistacjowych, łyżki oliwy z oliwek extra virgin i łyżkę pasty sezamowej. Można też dodać 100 gram pieczonej papryki, aby humus był jeszcze pyszniejszy.
Dobrze odcedzoną ciecierzyce umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami z wyjątkiem orzechów pistacjowych. Te powinieneś dodać na sam koniec. Dzięki temu hummus będzie wspaniale chrupiący!

