Przystawka z pomidorów w stylu „punk”

Składniki:
* 8 “malinowych” pomidorków
* 150 gram tuńczyka
* 100 gram majonezu
* Oliwa z oliwek Borges Extra Virgin
* Oregano
* 1 marchewka
* Seler
* 1 cukinia
* ½ sałaty
* sól
Krok po kroku:
Do przygotowania tej przystawki można zaprosić dzieciaki, które mogą uczestniczyć na wszystkich etapach jej powstawania. To także doskonała okazja, by dzieci (oczywiście pod czujnym okiem rodziców!) – przygotowując pożywną przekąskę – nauczyły się posługiwać nożem. A teraz po kolei:
Po umyciu rąk zakładamy fartuszki, a następnie płuczemy pomidory, seler i cukinię. Możemy zacząć od pokrojenia selera, marchewki i cukinii na małe kosteczki lub pałeczki, aby później użć ich do ułożenia fryzury pomidorów. Kiedy się już z tym uporamy odkładamy je na bok i zajmujemy się pomidorami. Odkrawamy im czubki, a następnie przy pomocy lyżki wyjmujemy miąższ.
Następnie odcinamy kawałek pomidorów u podstawy, aby mogły utrzymać się w pionowej pozycji na talerzu. Odwracamy je na chwilę i stawiamy na chłonnej serwetce, aby pozbyć się nadmiaru wody. A tymczasem Indianie…
W miseczce przy pomocy widelca mieszamy tuńczyka, majonez i oregano. Następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone pomidory. Na górze kładziemy listki sałaty, które uprzednio pokroiliśmy w paski, polaliśmy oliwą i posoliliśmy.
Na koniec zajmujemy się przykotowaniem ekstrawaganckiej fryzury w stylu “punk”. Służą nam do tego pokrojone kawałki marchewki, cukinii i selera. Gdy to zrobimy możemy podawać przystawkę.

