Co tu zrobić, żeby pozbyć się zapachu smażonych rybek?

Uwielbiasz jeść ryby, ale jeśli chodzi o ich zapach – to gorzej? Jeśli chodzi o ręce to łatwo sobie z tym poradzić – wystarczy je umyć posiłkując się odrobiną winegrtu, soku cytrynowego, a później spłukać dużą ilością zimnej wody. I po kłopocie.
Nieco gorzej sprawa wygląda jeśli chodzi o zapach utrzymujący się w kuchni. Ale i z tym można sobie poradzić. Przed smażeniem dobrze jest wrzucić do na gorącą oliwę skórkę cytrynową lub pomarańczową. Może być też siekana pietruszka, trochę bułki tartej lub połówka dzwonka czosnku.
W przypadku ryb o bardzo intensywnym zapachu – takich jak sardynki, dobrze jest namoczyć je po posoleniu, a przed smażeniem w mleku. Należy to zrobić pół godziny przed wrzuceniem ich na patelnię. To naprawdę działa!

