PŁASKI BRZUSZEK PODZIĘKUJE DIECIE ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ

Czy wiecie, że dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek i orzechów pomaga zmniejszyć otyłość brzuszka? To jeden z wniosków z badań przeprowadzonych w ramach projektu PREDIMED. Przeczytajcie to uważnie, bo to jest coś, o czym każdy chce wiedzieć.
Charakterystyczna dla wieku średniego tusza, chociaż może wolelibyście użyć innego określenia, to nie tylko problem estetyczny. Dotyczy on także zdrowia. Otyłość brzucha może być związana z syndromem metabolicznym: zespołowi zmian, które prowadzą do nadciśnienia, niskiego poziomu „dobrego” cholesterolu, wysokiego poziomu trój glicerydów i wysokiego stężenia cukrów i innych. Problem ten może dotyczyć 25% dorosłych osób w rozwiniętych krajach świata, zwiększając ryzyko pojawienia się cukrzycy, chorób układu krążenia i w konsekwencji większej śmiertelności. I to wcale nie są żarty.
Płaski brzuch jest oznaką zdrowia. Ale co zrobimy z tym faktem? Stosujmy dietę śródziemnomorską bogatą w oliwę z oliwek i orzechy. Według ostatnich badań aż u 28% osób stosujących tę dietę symptomy niekorzystnego metabolizmu zostały cofnęły się dzięki niej.
Badania przeprowadzono na grupie 5 801 mężczyzn i kobiet w wieku 55-80 lat, będącej w grupie ryzyka jeśli chodzi o choroby układu krążenia. 64% osób z tej grupy miało symptomy syndromu metabolicznego. Uczestnicy badań byli losowo przydzielani do stosowania określonej diety: niektórzy stosowali dietę śródziemnomorską z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin, inni tą samą dietę wspomaganą orzechami, a jeszcze inni dietę niskotłuszczową. Po niemal pięciu latach kontrolowanych badań badacze doszli do wniosku, że u osób stosujących dietę śródziemnomorską znacznie poprawiła się linia i zmniejszył poziom glukozy we krwi.
Według Dr. Jordi Salas-Salado, pod której przewodnictwem przeprowadzono badania, zaobserwowane wyniki związane są ze zróżnicowaną dietą, którą stosowały różne grupy badanych. Warto dodać, że pod względem przyjmowanych kalorii i ilości pożywienia nie było pomiędzy dietami istotnych różnic. Badania przeprowadzono na uniwersytetach Rovira i Virgili w ramach projektu PREDIMED, dotyczącego zapobiegawczowego wpływu diety śródziemnomorskiej na rozwój chorób krążenia.

