Orzechy w walce z cholesterolem i nadwagą

Pisanie o wszystkich tłuszczach, jako niekorzystnych dla naszego zdrowia – to już przeszłość. Dzięki badaniom nad nimi wiemy, że nasz organizm potrzebuje tłuszczów do prawidłowej pracy. Są one również kluczowym elementem zróżnicowanej, zrównoważonej diety.
Przede wszystkim powinniśmy zgłębić naszą wiedzę na temat tłuszczów, rozróżnić te, których warto unikać od tych, które przynoszą więcej korzyści. Chciało by się rzec, że to tłuszcze powodują nadwagę, ale jeśli spróbowałbyś wyeliminować je całkowicie z diety – efekt może być diametralnie inny.
Niektóre tłuszcze, podobnie jak te w orzechach włoskich, nie tylko nie tuczą, a są wręcz wysoce zalecane do utraty wagi! Można by pomyśleć, że wysokokaloryczny, wysokotłuszczowy orzech to ostatnia rzecz, którą zjesz, jeśli próbujesz zrzucić kilka kilogramów, ale wiele badań (w tym jedno prowadzone przez” University of California-San Diego School of Medicine” opublikowane w „Journal of American Heart Association” w lutym 2016) wykazały, że dieta bogata w orzechy wiąże się z takim samym stopniem utraty wagi jak dieta o niższej zawartości tłuszczu. Ponadto dieta bogata w orzechy przyniosła największą poprawę poziomu lipidów.
Rozwiązanie zagadki, znajduje się w rodzaju tłuszczów występującychw orzechach włoskich. Są one bardzo bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają znaczną ilość Omega-3 oraz solidną dawkę przeciwutleniaczy. Pomagają w ten sposób obniżyć poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu, który może zwalczyć otyłość i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

