Oliwka z oliwek nadaje się nie tylko do smażenia i sałatek

Kiedy myślimy o oliwie z oliwek w pierwszym rzędzie przychodzą nam do głowy potrawy smażone i dressing. Ale jeśli się trochę bardziej zastanowić to okazuje się, że płynne złoto możemy odnaleźć w ogromnej ilości potraw zupełnie innej natury. Oliwa z oliwek to naprawdę najistotniejszy składnik diety śródziemnomorskiej i jeśli przyjrzymy się książkom kucharskim z krajów z basenu Morza Śródziemnego to znajdziemy ją niemal wszędzie.
Nie tylko potrafi wydobywać smaki i dodawać subtelne niuanse. Sprawia, że potrawy dłużej zachowują świeżość: wspaniale sprawdza się przy marynowaniu i peklowaniu i innych zabiegach mających na celu konserwowanie żywności. Ryby, mięsa, warzywa… doprawdy różnorodna i szeroka jest gama produktów, które tak wiele zawdzięczają oliwie z oliwek.
Marynowanie steków w oliwie z oliwek w towarzystwie czosnku, oregano, papryki; konserwowanie sera i suszonych pomidorów: salmorejo, pesto, majonez, humus; domowej roboty peklowane warzywa, które tym łatwiej przechowywać w lodówce…. Ilość zastosowań oliwy z oliwek niemal przekracza ludzkie pojęcie. Wprost trudno wyobrazić sobie bez niej życie.
Jeśli chodzi o słodycze to oliwa z oliwek być może nie przychodzi do głowy tak łatwo, ale kto powiedział, że nie można przy robieniu domowych wypieków zastąpić masła łyżką oliwy z oliwek, Jose Oneto, specjalista od zdrowego odżywiania w swojej książce “ Oliwa z oliwek Extra Virgin w służbie słodyczy. Wczoraj i dziś”, wymienia mnóstwo deserów, do których zrobienia używało się lub używa oliwy z oliwek; m.in. wymienia krem karmelowy, ryżowy budyń, biszkopty i ciasteczka.
Lody to doskonałe uzupełnienie niejednego posiłku. Cudowne lody z dodatkiem oliwy pochodzącego z Nawarry Fernarda Saeneza Obradore Grete stanowią element wykwintnej kuchni serwowanych w sieci prowadzonych przez niego restauracji i lodziarni. Absolutny przebój stanowią lody z dodatkiem oliwy z oliwek i dressingiem ze szpinaku. Prawie jak w Ulicy Sezamkowej! I Całkiem jak w bajce!

