Oliwa z oliwek to kluczowy składnik zdrowej diety

Czy jesteś świadomy, że masz pod ręką niezbędny składnik zdrowej diety, jakim jest jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia? Trudno znaleźć tak smaczny produkt a jednocześnie dobrze wpływający na Twoje zdrowie!
Istnieje mnóstwo badań naukowych, które wykazują korzyści dla organizmu związane ze spożywaniem oliwy z oliwek. Codzienna łyżka oliwy z oliwek zwalcza procesy zapalne, które mogą wpływać na naczynia krwionośne, co pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób krążenia, takich jak miażdżyca. Ponieważ zawiera kwas oleinowy (jednonienasycony kwas tłuszczowy), pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (zły) i zwiększa poziom HDL (dobry). Chroni żołądek i błonę śluzową, więc ułatwia gojenie się wrzodów i zmniejsza ich rozmiar. Zapobiega również zaparciom.
Ponadto ostatnie badanie przeprowadzone przez uniwersytet w Barcelonie wykazało, że oliwa poprawia jakość innych produktów spożywczych. Według tego badania przygotowywanie smażonych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sprzyja uwalnianiu zawartych w nim związków bioaktywnych, ponieważ przenoszą się one do oleju podczas gotowania. Ułatwia to wchłanianie i bioaktywność wspomnianych związków (około 40 różnych związków fenolowych i karotenoidów, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i wrażliwości na insulinę).
Włącz oliwę z oliwek do swojej diety, wykorzystując ją w sałatkach a kończąc na gazpacho, deserach i serach!

