Oliwa z oliwek – PŁYNNE ZŁOTO W KUCHNI

Możesz tego nie wiedzieć, ale prawdopodobnie masz coś o niesamowitej wartości w swojej szafce kuchennej: oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia . Wszyscy zgadzamy się, że dobre zdrowie jest ważniejsze niż dobytek materialny, prawda? Oliwa z oliwek nie tylko jest zdrowa ale i smaczna!
Oliwa z oliwek jest bogata w kwas oleinowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy, który pomaga utrzymać cholesterol w normie, a także zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi (to bardzo ważne, jeśli masz wysokie ciśnienie krwi), obniża poziom cukru we krwi i zapewnia ochronę przed niektórymi rodzajami raka (rak piersi, prostaty, endometrium i żołądkowo-jelitowy). Nie wspominając o jej właściwościach kulinarnych: działa cuda z każdym daniem, surowym (w sosach, konfiturach i emulsjach) lub do gotowania (frytki, gulasze, konfitury, pikle, pieczenie i ogólnie do smażenia).
Więc co teraz wybierzesz? Sklep jubilerski czy supermarket? Złoty pierścionek czy butelkę oliwy z oliwek?

