Nowa piramida diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska jest najbardziej cenionym rodzajem diety na świecie.UNESCO ogłosiło ją jako niematerialne dziedzictwo ludzkości. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich porzucają ją, przełamując tradycje, które były głęboko zakorzenione w czasach naszych przodków, takie jak codzienne przygotowywanie produktów sezonowych oraz wspólne spędzanie czasu przy stole.
Z tego powodu Międzynarodowa Fundacja ds. Diety śródziemnomorskiej (IEMed) stara się ją rewaloryzować za pomocą takich inicjatyw, jak nowa piramida żywieniowa. Główną nowością w porównaniu do poprzednich wersji są piktogramy, które przedstawiają sposób utrzymywania diety w oparciu o trwałe wytyczne, a także wskazówki, jak korzystać z lokalnych produktów sezonowych. Fundacja sugeruje również wybór metod produkcji przyjaznej dla środowiska, zachowanie tradycyjnych przepisów i wspólne spożywanie posiłków z bliskimi.
Sport to zdrowy nawyk, o którym nie można zapomnieć ponieważ ma ogromne korzyści zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. W krajach Europy Północnej 80% populacji jest aktywna fizycznie, podczas gdy na południu, w łagodnym klimacie, liczba ta nie osiąga nawet 40%.
Jeśli chodzi o żywność, w podstawie piramidy znajdziemy spożycie wody, które powinno składać się z sześciu szklanek, wliczając w nie kawę oraz herbatę. W kolejnym kroku przedstawione są produkty, które powinny być częścią dwóch głównych posiłków dnia: oliwa z oliwek, owoce, warzywa i węglowodany, takie jak chleb, makaron i ryż.
Fundacja zaleca spożycie od jednej do dwóch porcji: orzechów, nasion, oliwek, czosnku, cebuli dziennie. Rekomendowane spożycie warzyw zwiększyło się w porównaniu do poprzedniej wersji piramidy, na ten moment jest to dwa razy w tygodniu.
Białe mięso, ryby i owoce morza uzupełniają dietę z dwoma porcjami na tydzień. Sugerowane jest ograniczenie spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa. Na szczycie piramidy znajdziemy słodycze (lody, ciastka, cukierki …), które IEMED zaleca spożywać bardzo sporadycznie.

