Najlepsze pomysły na grilla!

Zaprosiłeś grupę przyjaciół na grilla i masz ochotę przygotować dla nich coś specjalnego. Zapomnij o hamburgerach i kiełbaskach – wypróbuj zupełnie nowe smaki. Będziesz zaskoczony, jak wspaniałe uda Ci się przyrządzić danie i to w bardzo krótkim czasie. A wszyscy będą prosić Cię o przepis.
Udoskonal mięso i zrób marynatę.
Wszyscy dobrze wiemy, że najlepszej jakości mięso najlepiej smakuje z niewielką ilością dodatków. Niemniej jednak warto wrzucić na węgielki rusztu odrobinę majeranku lub tymianku, by dodać mięsu aromatu. A jak to jest w przypadku marynat. Nie tylko dodają mięsu aromatu, ale w efekcie otrzymujesz soczyste delikatne mięso.
Przedstawiamy dwa śródziemnomorskie sposoby na zrobienie pysznej marynaty. W pierwszym potrzebnych będą trzy łyżki stołowe miodu, tyle samo Winegretu i odrobina czarnego pieprzu. W drugim – łyżka stołowa oregano, jeden zmiażdżony ząbek czosnku, szklanka oliwy z oliwek extra- virgin i szczypta czarnego pieprzu. Pierwszego sposobu można użyć do przygotowywania szaszłyków z kurczaka, drugi doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju czerwonych mięs.
Tajemnica tkwi w sosie
Innym sposobem na urozmaicenie zwykłego grilla jest zaoferowanie gościom specjalnie przygotowanego sosu, którego będą mogli użyć do przygotowanej potrawy. Jednym z tych, które nie mogą zawieść jest słynny argentyński sos „chimichurri” – nie bez powodu Argentyńczycy uchodzą za królów grillowania! Ale jak go zrobić, żeby pasowało naszego dania. Wypróbujcie następujący sposób: Weźcie sześć stołowych łyżek kolendry, trzy ząbki czosnku, pół cebuli, łyżkę stołową oregano, szklankę Winegret i szczyptę soli. Posiekaj wszystkie składniki bardzo drobno i zmieszaj z wymieszaną dokładnie oliwą z oliwek z Winegretem.
Innym doskonale nadającym się do grillowanego mięsa sosem jest – mający w sobie turecką i libańską nutkę – paprykowo – orzechowa (orzechy wloskie) „muhammara”. Sos ten jest gęstszy niż „chimichurri” , a robi się go z 300 gram upieczonych czerwonych papryk, soku z połówki cytryny, łyżki stołowej tartej bułki, 100 gramów orzechów włoskich, 100 ml oliwy z oliwek extra virgin, łyżeczki kminku, pół łyżeczki papryki i ¼ łyżeczki soli. Składniki należy wymieszać w szklance i trząść aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Jeśli przed rozkruszeniem orzechów podpieczecie je odrobinę uzyskacie specyficzny smak! Sos ten doskonale współgra z marchewką, selerem czy mizerią. Pyszna sałatka, kilka litrów zimnej sangrii, czegóż więcej chcieć?

