Makaron – niezastąpiony w codziennej diecie

Dobrych powodów, aby jeść makaron jest bez końca!
Makaron jest bogaty w błonnik i posiada niski indeks glikemiczny, pomaga utrzymać formę i zwalczyć głód między posiłkami. Zdrowe odżywianie nigdy nie było tak proste! Makaron jest dostępny w różnych kształtach i rozmiarach i można go łączyć z wieloma różnymi sosami i przyprawami!
Oto trzy powody, dla których warto jeść makaron:
1. Utrzymanie formy
Zbyt wiele osób popełnia błąd rezygnując z makaronu, kiedy jest na diecie. Wiele badań pokazało, że produkty bogate w skrobię niekoniecznie są związane z przybraniem na wadze. Włoscy naukowcy odkryli nawet, że w grupie testowej jedzenie makaronu było powiązane z niskim wskaźnikiem masy ciała. Uczestnicy jedli umiarkowane ilości makaronu w połączeniu z innymi typowymi składnikami diety śródziemnomorskiej: oliwą z oliwek, warzywami i owocami.
2. Posiada wiele składników odżywczych
Makaron jest doskonałym źródłem magnezu, witaminy B, białek i błonnika, zwłaszcza makaron pełnoziarnisty i gotowany al dente. Dzięki swojemu składowi zapewnia energię i zatrzymuje głód między posiłkami. Makaron jest idealny dla sportowców!
3. Łatwy do wykonania i niezwykle wszechstronny
Makaron jest szybką, zdrową alternatywą dla tłustych i słodkich dań gotowych. Dobrze komponuje się z grillowanymi rybami, mięsem i warzywami, oliwą z oliwek i sosami, a nawet z orzechami. Możesz także eksperymentować, gotując go na różne sposoby: w zupach, na patelni, w piekarniku lub w sałatce z pomidorami koktajlowymi, bazylią i płatkami parmezanu.

