Korzyści diety śródziemnomorskiej

W latach 20013-2011 przeprowadzono obszerne badania PREDIMED poświęcone diecie śródziemnomorskiej. W badaniu wzięły udział produkty grupy Borges. Badanie potwierdza, że produkty kuchni śródziemnomorskiej, uzupełnione o migdały, orzechy laskowe i orzechy włoskie oraz oliwę z oliwek , zmniejszają o 30 % ryzyko poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego , takich jak udar czy atak serca zmniejszając także ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
To badanie dodaje nowej wartości do misji biznesowej Borges , ponieważ potwierdza, że spożywanie produktów grupy Borges przyczynia się do zwiększonej trwałości i jakości życia społeczeństwa. Borges oferuje swoje produkty konsumentom już w ponad 130 krajach i ma to zasadnicze znaczenie dla grupy aby oszacować wartość swoich produktów. Dla Borges, dieta śródziemnomorska zawsze związana była ze zdrowym stylem życia, a teraz, dzięki tym badaniom , mamy naukowe dowody wspierające tą tezę .
Grupa Śródziemnomorska Borges została nagrodzona za promowanie oraz wspieranie badań naukowych. Mianowicie została uhonorowana nagrodą za najlepszą inicjatywę w przemyśle spożywczym , przyznaną przez CCNIEC (The Catalan Nutrition Centre of the Institute for Catalan Studies)
Dzięki uzyskaniu nowych informacji z badań, istnieje możliwość rekomendowania niektórych z produktów śródziemnomorskich: takich jak oliwa z oliwek i orzechy, w celu zapobiegania chorobom układu krążenia Możliwe staje się także rekomendowanie wdrożenia tych produktów do nawyków żywieniowych jako sposobu na poprawę jakości życia. Borges, Grupa Śródziemnomorska sprzedaje ponad 100 produktów podstawowych z diety śródziemnomorskiej . Stanowi to niepodważalną wartość, która jest coraz bardziej doceniana i ma coraz więcej fanów i konsumentów na całym świecie . W grupie Borges eksport stanowi aż 72% przychodów i dociera do takich krajów jak Indie i Chiny, dotychczas nieświadomych korzystnych właściwości diety śródziemnomorskiej.
INFORMACJE O badaniu ” Wczesna prewencja chorób układu krążenia poprzez dietę śródziemnomorską.”
Badanie PREDIMED zostało przeprowadzone przez różne grupy badawcze należące do kilku hiszpańskich uniwersytetów i szpitali . Raport został opublikowany w ” New England Journal of Medicine ” . Został opublikowany także przez „Massachusetts Medical Society” – uznawany za jeden z wiodących czasopism medycznych na świecie .
Badanie kliniczne było wieloośrodkowe, losowe i dokładnie monitorowane, przeprowadzone w okresie 5-letnim . W badaniu wzięło udział 7447 osób w wieku pomiędzy 55 a 80 lat, 57% z badanych osób to kobiety . Wszyscy uczestnicy narażeni byli na wysokie ryzyko wystąpienia choroby układu sercowo-naczyniowego , ale nigdy nie mieli wcześniej jakichkolwiek chorób układu krążenia. Losowo, uczestnikom zlecono przestrzeganie trzech diet: diety śródziemnomorskiej z dodatkiem oliwy z oliwek, diety śródziemnomorskiej wzbogaconej o mieszanki orzechów, inne diety o niskiej zawartości tłuszczu. Uczestnicy regularnie brali udział w sesjach edukacyjnych dotyczących diet, zarówno indywidualnie, jak i w grupach , w zależności od grupy otrzymywali także bezpłatne dostawy oliwy z oliwek oraz mieszanki orzechów (migdały, orzechy laskowe i orzechy włoskie) lub dodatkowo drobne upominki niespożywcze.
Przez ponad 5 lat trwania badań, 288 uczestników doznała poważnych chorób układu krążenia . Wśród tych, którzy przeszli na dietę śródziemnomorską z oliwą z oliwek było 96 przypadków, spośród tych, którzy przeszli na dietę śródziemnomorską wzbogaconą o mieszanki orzechów było 83 przypadków, natomiast aż 109 przypadków odnotowanych było w grupie, która przeszła na inna dietę niskotłuszczową. Oznacza to, że ryzyko sercowo-naczyniowe spada o 30% wśród tych, którzy spożywają dietę z dodatkiem orzechów i o 28% wśród tych, którzy spożywają dietę z oliwą z oliwek . Odnotowano także brak wzrostu masy ciała lub innych działań niepożądanych.
Powyższe wnioski są częścią badań PREDIMED, długoterminowego projektu wykonywanego przez 16 grup badawczych w 7 regionach Hiszpanii w latach 2003 i 2011. Celem badania była ocena skutków diety śródziemnomorskiej we wczesnej prewencji chorób sercowo-naczyniowych u pacjentów wysokiego ryzyka.

