Dieta Środziemnomorska: Jedzenie i bieganie

Od jakiegoś czasu bieganie stało się bardzo modne. Dziesiątki tysięcy osób przemierzają biegiem ulice i uliczki by w ten sposób zredukować stres, nabrać bardziej sportowej sylwetki, by w wielu przypadkach brać później brać udział w profesjonalnych biegach. W tej sytuacji równie ważne jak posiadanie odpowiedniego sprzętu jest dostarczanie organizmowi odpowiedniego pożywienia. Tylko wtedy można pokusić się o optymalne rezultaty. Czy wiedzieliście – na przykład – że dieta biegacza powinna zawierać orzechy?
O opinię w tej sprawie poprosiliśmy eksperta – Blancę Esteve, dyrektora Aleanutri – instytutu zajmującego się żywnością i poziomem satysfakcji klienta. Według niej poprawa wydolności jest związana ze stosowaniem zbilansowanej, różnorodnej diety, której powinniśmy przestrzegać codziennie i to bez względu na to czy biegamy, czy nie. Dodała: „ Potrzeby żywieniowe biegaczy są zróżnicowane ze względu na różną intensywność fizycznej aktywności, wiek oraz płeć – niemniej jednak można mówić o konieczności przestrzegania pewnych głównych zasad, które pozwolą na uzyskanie większej sprawności.
“Jeśli chodzi o biegaczy, to trzeba pamiętać, że musi im być dostarczana energia: węglowodany i bogata w kalorie żywność, i sporo tłuszczu o dużej zawartości nienasyconych i wielonienasyconych tłuszczy. „Najważniejszym sojusznikiem biegaczy są orzechy. Orzeszki piniowe i migdały dostarczają najwięcej energii”, dodaje Blanca Esteve.
Zróżnicowane węglowodany (makaron, ryż, pieczywo, ziemniaki) to absolutna podstawa, jeśli chodzi o dostarczanie energii w postaci glukozy (naszego paliwa), które dostarcza zapasów energii do naszych mięśni w postaci glikogenu. „Nasze ciało zawsze musi mieć zapasy energii, z których będziemy mogli skorzystać, gdy zajdzie taka potrzeba. Dlatego tak ważne jest, aby nigdy nie opróżniać naszych zbiorników energii doszczętnie. Dlatego prowiant jest tak ważny.
Prowiant, który powinien być zresztą jednym z elementów każdej diety służącej poprawie wydolności powinien być podawany w następujący sposób.: „Jedzenie powinno spożywać się przed startem, aby uniknąć poczucia zmęczenia. Prowiant powinien dostarczyć odpowiednią ilość energii. Jeśli zabraknie Ci energii zbyt szybko można powiedzieć, że jest już po biegu. Powinno się zatem spożywać energetyczne batony z dodatkiem zbóż (bogate w węglowodany), orzechów i cukry takie jak miód. Cukry proste dostarczają energii szybko, natomiast zboża i orzechy to potężne źródło energii ze względu na ich wysokiej jakości kompleks proteinowy, dużą ilość włókien i bogactwo zdrowych tłuszczy.”
Ale to jeszcze nie wszystko. Musimy zawsze pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Przed, w trakcie i po wysiłku fizycznym. I nie chodzi tu tylko o picie wody. Musimy dostarczyć organizmowi soli mineralnych, które wypacamy w czasie wysiłku. Dostarczanie organizmowi odpowiednich płynów pozwala uniknąć zmęczenia i kontynuować ćwiczenia (bieg). Świetne są pod tym względem napoje izotoniczne, które nie tylko nawadniają organizm, ale także dostarczają mu takich pierwiastków jak: Sód, potas, magnez czy cynk. Zawierają także inne substancje zawierające energie takie jak cukry. Musicie jednak pamiętać, ze napoje tego typu mogą zawierać dodatki, które potęgują uczucie pragnienia. Prosimy wziąć to pod uwagę.
Jeszcze kilka ostatnich rad na temat diety dla biegaczy. Kiedy już skończysz swój trening – rozciągaj się, aby uniknąć kontuzji, dostarczając organizmowi płynów nie zapomnij uzupełnić niedoborów żywieniowych w postaci na przykład orzechów. To bardzo ważne, zwłaszcza po długim i wyczerpującym wysiłku. Doskonałym pomysłem może być na przykład kanapka posmarowana awokado zamiast masłem, albo po prostu awokado, choć zdajemy sobie sprawę, że może nie jest to najbardziej z praktyczny pomysłów na chwilę tuż po treningu.

