Jaki jest podstawowy składnik każdego dania z makaronem?

Włosi wydają się być dość ortodoksyjni, jeśli chodzi o makaron: sos boloński z tagliatelle, sos carbonara ze spaghetti i nigdy kurczak z żadnym daniem z makaronu! I jest jeden składnik wykorzystywany w prawie każdym oryginalnym włoskim naczyniu na makaron: najwyższej jakości oliwa z oliwek. Oliwa potrafi ożywić każde danie, związać sosy (lub popsuć jeśli użyjesz złej jakościowo oliwy) i dodaje wyjątkowy smak, który wyróżnia potrawy.
Oto przykład: nie można zrobić pesto z bazylii bez dobrej jakościowo bazy jaką jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. To samo dotyczy się wielu innych przepisów – od najbardziej wyszukanych do najbardziej podstawowych, takich jak spaghetti z sosem pomidorowym, przygotowane z cebulą i marchewką. Nie wspominając o jednym z najlepszych przepisów kuchni włoskiej: spaghetti all’aglio e olio, które udowadnia, że prostota leży u podstaw doskonałej perfekcji.

