Jak zrozumieć makaron?

Gotujesz go w domu, jesz w restauracjach na całym świecie, ciągle poznajesz nowe warianty. Jak wiele o nim wiesz?
Makaron jest doskonałym źródłem węglowodanów i składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowej pracy. A gotując go al dente, zmniejszasz jego indeks glikemiczny.
Jest tak wiele różnych rodzajów makaronów, że każdego dnia można jeść coś innego: długie makarony, takie jak spaghetti lub fettuccine, krótkie makarony, takie jak penne o farfalle, suchy makaron lub świeży makaron… Krótkie odmiany najlepiej sprawdzają się z gęstymi sosami; te z miejscem w środku z kremowymi sosami; i długie, spiralne kształty – z pikantnymi sosami.
Chociaż większość makaronów jest tradycyjnie wytwarzana z pszenicy, dziś można znaleźć wiele innych rodzajów. Makarony orkiszowe są coraz bardziej popularną, zdrową alternatywą; makarony z kukurydzy, ryżu i gryki są bezglutenowe; a makarony pełnoziarniste są wytwarzane z całego ziarna.
Należy też wspomnieć o wielkim micie i jasno powiedzieć, że makaron nie tuczy! Porcja 100 g makaronu z twardą pszenicą zawiera 350 kalorii, głównie węglowodanów, co stanowi prawie 15% dziennych potrzeb osób uprawiających aktywność fizyczną. Zawiera także białka, minerały, wodę i niewielką ilość tłuszczu. Kaloryczność leży w sosach.

