Jak zamienić Winegret w prawdziwy balsamiczny sos

Dobrze już wiemy jak stosować kremy balsamiczne Winegret i udało nam znaleźć dla nich o wiele więcej zastosowań niż do zwykłego dressingu. Ale możecie nie wiedzieć o tym, że kremu balsamicznego Winegret można z powodzeniem użyć jako bazy do przygotowania oryginalnego czekoladowego sosu.
Wszystko, czego potrzebujecie to 100 ml kremu balsamicznego z Modeny, łyżkę stołową miodu i 25 g czekolady (70- procentowej). Krem balsamiczny należy podgrzać w rondelku na średnim ogniu i dodać miód. Kiedy wywar zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień, aż do momentu gdy wrzeć przestanie. Następnie należy posiekać czekoladę w maleńkie kawałeczki i wrzucić je do rondelka. Mieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji, Zdjąć z palnika i przestudzić. Czekoladowy sos balsamiczny świetnie współgra z owocami, lodami, gulaszem i wędzonymi serami.

