Jak zacząć zdrowsze odżywianie?

Wielu z nas próbowało już parokrotnie zdrowiej się odżywiać, lecz bez większego sukcesu. Nie martw się, to nie jest takie skomplikowane! Dokonując tylko kilku prostych zmian,sprawisz, że organizm Ci podziękuje. To raczej bieg długodystansowy, niż sprint. Zacznij od tych małych kroków, aby rozpocząć zdrową przygodę.
Przede wszystkim – regularność.
Nasz organizm jest zdezorientowany, jeśli jemy o różnych porach dnia. Nie spiesz się, kiedy jesz, jedz powoli – dokładnie przeżuwaj. Zacznij dzień od dobrego śniadania (znajdziesz tutaj mnóstwo przepisów) i zjedz trzy odpowiednie posiłki w ciągu dnia. Nie zapomnij zjeść świeżych owocy jako przekąskę, możesz również spożyć, garść orzechów lub jogurt i rodzynki.
Mówiąc o owocach…
Owoce są pełne, korzystnie wpływających mikroelementów. Możesz znaleźć na naszym blogu posty z kilkoma zaskakującymi pomysłami, co można zrobić z owocami, od użycia ich w wypiekach, poprzez kombinacje smoothies, aż do lodów owocowych. Jeśli uzmysłowisz sobie jak doskonałym dodatkiem są owoce – nie będziesz mógł się powstrzymać, przed owocowymi fantazjami smaków.
Zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu
Twoje ciało potrzebuje wody, a Ty musisz mu ją dostarczyć. Możesz ożywić smak wody, dodając kawałki mango, ananasa, truskawek z listkami mięty lub ogórkiem i cytryną. Nawodnić możesz się również jedząc owoce i warzywa. Najważniejsze byś unikał napojów, które są gazowane lub słodkie.
Jedz różnorodnie
Podkreślaliśmy na łamach naszego bloga, to już wcześniej i powiemy to jeszcze raz: kluczem do zdrowej diety jest różnorodność. Nie idź ścieżką eliminowania z diety węglowodanów lub tłuszczów, ani nie przesadzaj z omijaniem z glutenu (chyba,że cierpisz na nietolerancje), mięsa lub produktów mlecznych. Spróbuj jeść wszystko, ale z umiarem.
Pamiętaj o błonniku!
Błonnik ma kluczowe znaczenie dla układu trawiennego. Zboża pełnoziarniste zawsze zawierają więcej wartości odżywczych. Spróbuj przerzucić się na chleb wieloziarnisty, pełnoziarnisty makaron i brązowy ryż. Błonnik znajdziesz również w świeżych owocach, suszonych owocach, takich jak suszone śliwki i rodzynki oraz w warzywach takich jak: karczoch lub szpinak.
Staraj się częściej piec niż smażyć
To, jak gotujemy nasze jedzenie jest tak samo ważne jak to, co jemy: nie jest dobrym wyborem kupno zdrowej żywności, a następnie przygotowanie jej niezdrowo. Gotowanie, gotowanie na parze, grillowanie i lekkie podsmażanie na małej porcji oliwy z oliwek jest o wiele lepsze dla Twojego zdrowia, niż zwykłe smażenie. Wykorzystaj w pełni, potencjał swojego piekarnika, przygotowując jedzenie w folii lub na papierze do pieczenia.

