Jak uniknąć marnowania jedzenia?

Czy wiesz, że każdego roku wyrzucamy ponad 1,3 miliarda ton żywności?
To jedna trzecia światowej produkcji. I to wystarczająco dużo, aby nakarmić 2 miliardy ludzi. Dane te pochodzą z Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, która informuje również, że 42% tych odpadów pochodzi z gospodarstw domowych, w których 60% nie musi być wyrzucanych. To szokujące liczby. Ale możemy rozwiązać ten problem z kilku różnych punktów widzenia, w tym z perspektywy żywieniowej, etycznej, ekonomicznej i środowiskowej.
To jest coś, z czym wszyscy musimy sobie poradzić, ponieważ dotyczy to nas wszystkich. Ale jak? Zaplanuj zakupy na tydzień i unikaj niechcianych niespodzianek w ostatniej chwili.
Oto kilka kluczy: Regularnie sprawdzaj swoją spiżarnię i lodówkę i zwróć uwagę na wszystkie produkty, które się kończą, produkty z najbliższa datą ważności – wykorzystaj najpierw. Zaprojektuj kompleksowe tygodniowe menu, mając na uwadze produkty, które masz w już w domu. Zrób listę rzeczy, które musisz kupić, w tym – zaplanowane posiłki i liczbę osób, dla których gotujesz. Kupuj świeże produkty, ale tylko tyle, ile potrzebujesz, bo inaczej je wyrzucisz. Zrób zapasy towarów nietrwałych, takich jak konserwy i mrożonki, pomogą Ci improwizować w razie potrzeby.

