Jak poprawnie używać oliwy z oliwek do sałatek?

Czasy doprawiania sałatek tylko oliwą z oliwek, solą i octem winegret już dawno minęły. Ta klasyczna kombinacja jest teraz tylko jedną z wielu możliwości stworzenia unikalnych sałatek z egzotycznymi, śródziemnomorskimi, słodkimi lub pikantnymi akcentami.
Zamień swoją kuchnię w laboratorium testowe. Eksperymentuj z pieprzem, chili, rozmarynem i bazylią. Dowiedz się, jak wybrać najlepszą odmianę oliwy z oliwek dla każdej sałatki, jak zrobić smakowe oliwy i pyszny winegret, aby nadać swoim najświeższym przepisom nowy wymiar. Gotowy? No to ruszamy.
Która oliwa do jakiej sałatki?
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sama w sobie skarbem gastronomicznym. Sama w sobie, bez niczego, jest doskonałym towarzyszem każdej sałatki. I chociaż mówienie o różnych odmianach może brzmieć nieco pedantycznie, możesz być pewien, że każda odmiana oliwy ma swoje subtelne różnice. Kluczem jest znalezienie idealnej równowagi z danym daniem. Na przykład, jeśli robisz sałatkę z liśćmi sałaty, i dużą ilością warzyw to gorzka odmiana „Picual” jest tą, której powinieneś użyć. Natomiast jeśli mieszasz razem awokado, ser, rodzynki itp., lepiej będzie, jeśli wybierzesz odmianę „Hojiblanca” o posmaku migdałów. A urocza i słodka odmiana „Arbequina” idealnie pasuje do świeżych owoców. Wypróbuj je i przekonaj się sam, która zostanie Twoją ulubioną.
Spróbuj nadać oliwie niepowtarzalny smak
Zastanawiasz się jak? Nic prostszego, po prostu przelej oliwę z oliwek Extra Virgin, do butelki z szeroką szyjką. Kolejnym krokiem jest dodanie dowolnych składników, które nadadzą smak: skórka cytrynowa, bazylia, pieprz, imbir, czosnek lub chilli. Odstawić na kilka tygodni, przefiltrować i gotowe! Jeśli ogranicza Cię czas, możesz kupić jedną z wielu ,gotowych, smakowych oliw z oliwek, dostępnych na rynku.
Różnorodne winegrety
Jak wspomnieliśmy wyżej, klasyczny dressing z oliwy, soli i octu winegret został wyparty przez różnorodność winegretów.Zamiast dodawać każdy składnik bezpośrednio do sałatki jeden po drugim, zacznij od dressingu i doprawiaj do smaku. Spróbuj zmieszać ze sobą trochę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny Modena, łyżkę pełnoziarnistej musztardy, pieprzu, oregano, bazylii i cytryny. Jeśli nie czujesz, że jesteś mistrzem chemii, zawsze możesz kupić gotowy winegret,w sprzedaży są dostępne smaki takie jak: migdałowy, orzecha laskowego, pomidorowy.

